Kitap Bastırmak Hakkında Önerilerimiz

Saygıdeğer Yazar Adayları

Okumakta olduğunuz bu duyuru, Yayınevimize yapılan başvurular sırasında, yazarlarla birebir yapılan görüşmelerden hareketle; bir yayınevine inanarak, güvenerek kitap bastırıp teslim aldıktan sonra yaşadığı hüsrana üzülerek şahit olduğumuz için bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kitabınızı Basalım, Kitap Bastırmak, Kitap bastırmak istiyorum, Kitap Yayınlamak, Kitap Yayınlatmak, Kitap Basım Fiyatları, ücretleri Ucuz kitap basan yayınevleri; Google arama motoruna çok fazlaca girilen anahtar kelimeler olduğunu, aradığınız sonuca ya da reklâma çabucak ulaştığınızda anlıyorsunuz.

Aylarca, belki de yıllarca didinip yazdığınız bir esere verilen değer paha biçilemez.

EMEĞİNİZ BU KADAR UCUZ OLMAMALI!

Verilen vaatlerden çok kendi ulaştığınız bilgiler ışığında yol almalısınız. Başvuruda bulunduğunuz yayınevinin profesyonelliği, yine firmanın bütçesi çerçevesinde belirli bir ücret karşılığı yaptığı reklâmla ölçülmez.

Vaatleri kendiniz araştırın ve hepsinin tek tek sözleşmenizde var olduğuna dikkat edin.

Yaşadığımız teknolojik çağda bilgiye ulaşmak parmağınızın ucundadır. Daha önce aynı yerden kitabı basılmış ama en az bir yılı geçmiş eski yazarlarının görüşüne başvurun. Bu kişiler zaten kendi kitaplarını satabilmek için ya da reklâmlarına destek olabilmek için sosyal medyada bulunurlar ve okuyucuları ile iletişim kurabilmek için de mutlaka iletişim, mesaj kutuları açıktır. Erinmeden, gocunmadan birkaç hatta mümkün olduğundan fazlasının yaşadıkları deneyimleri sorunuz. 

 Çok alternatifli yapılan kafa karıştırıcı teklifleri sakin kafayla değerlendiriniz.

Yayınevimizin gözlemlediği kadarı ile telif ücretinin ne olduğunu konusunda bilgi eksikliği olduğu tespit edilmiştir. “Telif: Yazarından herhangi bir masraf talep etmeden, kitabın etiket ya da satış fiyatından güncel KDV düşüldükten sonra kalan rakamın %7 ila %15 arasında yazara ödenen rakamdır. Hem yazardan baskı maliyeti alıp hem de telif ödemesi adı altında herhangi bir ödeme vaat edilemez Ya da %40’lara varan telif bedeli mümkün değildir bunun adı telif değildir. Çünkü Telif bedellerinin muhasebe hukuku ve yönetmelikleri ayrıca belirlenmiştir. Dikkat ediniz.

Yayınevinin girdiği baskı tirajına göre profesyonel yayınevlerinin uyguladığı bir diğer yöntem kitabın piyasa satışını deneyimlemek için düşük sayıda basıldığı zaman %7 telif bedelini bazen kitap olarak verilebilmektedir. Yüksek baskı adedinde bu rakam yayınevinin inisiyatifinde olmakla birlikte para olarak ödenebilmektedir. Yine tekrar ediyoruz telif sözcüğü yazardan herhangi bir ücret almadan yapılan baskılarda kullanılır. 1000 gibi düşük baskıda en az 70 kitap olmak üzere yazardan herhangi bir baskı ücreti talep edilmeden verilmektedir. Veyahut bin adet basılan 10 TL  satış fiyatı olan bir kitaptan yazara 700 lira telif hakkı düşmekte ve yine yazardan herhangi bir masraf adı altında bedel alınmadan makbuz mukabili ödenmektedir.

Bir diğer konu eserinizin editör kontrolünden geçip geçmeyeceği… Editörlerin elbette esere kattığı değer aldığı ücretle ölçülemez. Hem sorumluluk hem de 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde kitaba emeği geçenler, kitabın künyesinde bulunmalıdır ve bu gerçek kişi olmalıdır. Ki, zaten yazarın editörünü tanıması ve eseri hakkında fikir alışverişi yapması en doğal hakkıdır.

Yine oluşan piyasada profesyonel editörlerin amatör eserlere verdiği emek fazlaca olduğu için yüksek maliyet istemesi nedeniyle, üniversite öğrencilerinden cüzi, cep harçlığı olacak rakamlarda anlaşarak, üstünkörü son okumalar yaptırarak basılan kitaplara rastlanılmaktadır. Öğrenci adı üzerinde henüz öğrenme aşamasında olandır. Elbette iş deneyimi fırsatı tanınmalı; ancak editör asistanlığı olarak göreve başlamalı ve kitabınızın en azından edebiyat eğitimi almış ve bu konuya yıllarını vermiş öğretmenlerimizden seçilmeli, emeğinin karşılığı da verilmelidir.

Burada yazara düşen görev, yazar adayının editörünü tanımadan ve hakkında, (gerçekten öğretmen mi, basılmış eserleri var mı? Nerededir hangi okulda görev yapmaktadır vs.”  araştırma yapmadan kitabına kesinlikle onay vermemeli ve bu konuyu da sözleşmesinde belirtmelidir. Zaten profesyonel yayınevlerinin sitesine girdiğinizde önbilgi olarak kadrosu hakkında az çok bilgi edinmeniz mümkündür. Bu kadroya yazılmış isimlerin de Sosyal Medyada bulunmaları muhtemeldir. Zaten kitabınızın editör isminin künyeye yazılması konusunda ısrarcı olursanız sahte isim kullanılamaz. 

Ayrıca eseriniz eğer profesyonel bir yayınevinden olumsuz görüş aldıysa lütfen özeleştiri yaparak yeniden düşününüz. Kimse basmıyorsa biz basarız mantığının rant amacı taşıdığını aklınızın bir köşesinde bulundurunuz. Çok büyük yayınevlerinin belki yayın programı dolu olduğu için incelenme fırsatı bulunamamış ya da başvuru yoğunluğundan dolayı rapor edilememiş olabilir. Çünkü popüler ya da çoksatar yazarları olan yerlerde genelde yıllık yayın programı hazırlanır ve yeni yazar ihtiyaçları da bir alt yayınevinden başarı elde etmiş yazarlara götürülen tekliflerle saptanır.  Ancak orta ölçekli yayıncılar, hayal gücü geniş ve kalemi güçlü olan yazarların eserlerini mümkün olduğu nispette inceleyerek basma kararı alır. Bu yayınevlerinden olumsuz görüş aldığınız zaman nedenlerini sorunuz. Eğer eserinizin kaliteli olduğu ancak bütçesi ya da programı dolu olduğu şeklinde yanıt alırsanız kesinlikle kişisel yayıncılık yapan yerler size göre değildir. Eğer eksikleriniz olduğu bir süre daha kendinizi geliştirmeniz gerektiği şeklinde olumsuz bir yanıt aldıysanız, yeniden düşününüz. Amacınız illaki bir kitap sahibi olmak olmamalıdır. İyi kitap sahibi olmak geleceğiniz için önemlidir. Çünkü uzun yıllar sonra kötü bir kitap, edebi yaşamınızda kötü iz olarak kalacaktır.

Zira her ne şekilde edisyon vaadi verilirse verilsin, hiçbir editör bir eseri oturup yeniden yazamaz. Zaten eserinizi tamamen değiştirirse o eser size ait olmaz. Ancak hayal gücünüz iyiyse uzun soluklu bir çalışmayla size yön verebilir ve eserin kurgusundan tutun tüm ana hatlarıyla yeniden çalışılabilir. Bu da zaten editörlük hizmeti değil redaksiyona girer. Bir yayınevi böyle bir çalışmayı telifli basacağı ve ileriye dönük ardında duracağı kitaba yatırım olarak düşünür.

Yayınevi değerlendirmesinde, yayınevi geçmişi, yılı, kadrosu, çalışan personel sayısı önemlidir. Bu eserinizin üretim sürecinde ayrılan süre olarak orantı kurmanızı sağlayabilir. Profesyonel bir yayınevi yılda programı ve büyüklüğü çerçevesinde çıkartacağı kitaplar, çalışan personel sayısına göre sınırlıdır. Bir editörün yaklaşık 200-300 sayfalık bir kitabı kelime kelime inceleyebilmesi için en az 20 gün ila bir aya yakın, hatta daha fazla bir zaman harcaması gerekmektedir. Bir yılda on iki ay olduğuna göre ve bir editör yılda ortalama 6-8 kitabı yayına hazırlayabileceğine göre, çok fazla kitap çıkartabilen bir yayınevinin mantıksal olarak çok fazla editör kadrosu bulundurması gerekir.

Bütün bu hengâmeli yolu kat etmek için güçlü olmalısınız. Adınıza tescillenmiş ISBN alınmış bir kitap yıllar yılı sizin olacaktır. İyi ya da kötü olması sonradan doğacak kâr etmeyen pişmanlıklara kapı aralar. Güçlü bir kadro ile çalışan yayınevleri bir kitabı bastıktan sonra yenilerine yönelmez. Bastığı her kitabın arka planında satışı için de çaba sarf edilmesi muhakkaktır. Sürekli üretim sizin kitabınızın kısa sürede depoya kaldırılması demektir. Bir kitabın raf ömrü süresince yayınevi kitabı arka planda desteklemelidir. Bu da PR çalışması ve kadro işidir. Her kitaba ayrılan bütçe çerçevesinde yürütülür. Zaten bütçesini kendiniz karşıladığınız bir kitap için satış gayreti gereksizdir. Bir diğer husus kitabınıza yeteri kadar emek harcanmadığı için, kitabın basım kalitesi ve hatalar hakkında olumsuz gelecek herhangi bir eleştiri yayınevine ait olacağından satış taraftarı olamaz. Bir an önce raflardan inmesi menfaatinedir. Olumsuz her eleştiri yenileri için olumsuz referans olacağından piyasaya sunmaktan çekinir.

Bir diğer önemli konu yayınevinin web sitesidir. İnternetten kredi kartı ile alışveriş imkânı sağlayan sanal pos hizmeti bankalar tarafından sağlanır ve firmanın potansiyeli nispetinde verilir. Ayrıca mobil ödeme de kredi kartı kullanamayan öğrenci ya da okurlarınızın cep telefonundan yapabildiği ödeme şeklidir. 

Ayrıca web sitesinde sayaç denilen bir mekanizma vardır. Siteyi o gün kaç kişinin ziyaret ettiğini, kitabınızın bulunduğu sayfanın altında kitabınızın kaç kişinin ilgisini çektiğini gösterir. Bu sistem de olmalıdır.         

Değerli yazar adayı, bu kadar olumsuzluklar içeren bir yazıyı okuma zahmetine katlandığınız için teşekkür ederiz. Amacımız, yayına hazır eserinizin kalitesinden eminseniz, kitap basımı hakkında bulunduğumuz piyasa koşullarını da bilmenizi istedik. Şayet olumsuz eleştiri aldığınızda kendinizi yeniden değerlendirin. Kitabınız yıllarca sizinle gelecek. Attığınız her adım geleceğinize iz bırakacak.

Kitap bastırmayın, kitabınızın eser olabilmesi ve kalıcı olmak için biraz emek harcayıp iyi bir araştırma yapın. 

Elpis Yayın Ekibi olarak her zaman sizinle olmaktan gurur duyarız. Eserinizi objektif değerlendirip, olumlu ya da olumsuz görüşlerimizi sizi müşteri zihniyetinde görmeden açıkça dile getiriyoruz. Ancak eseriniz hakkında nedenlerini de açıklayarak olumsuz görüş vermemize rağmen daha sonraki zamanlarda bize yapılan başvurudaki metne ufak tefek değişiklikler yapılarak yayınlandığını fark ettiğimizde sizin adınıza üzülüyoruz.

Edebiyat ve dostlukla kalınız. Saygılarımızla

Yayınevleri Kitap Bastırmak

Temmuz 3, 2018

Kitap Bastırmak, kitap basımı, kitap yayınlama

Temmuz 3, 2018