Okudunuz, yazdınız, yayınlamak mı istiyorsunuz. Sayfamızı takip edin. Birlikte bu adımları atalım. Bir kitabın basılması, yayınlanması aşamalarında nelerle karşılaşacağınızı birlikte görelim.
Kitap bastırma aşamalarını tek tek gözden geçireceğiz. Bu aşamalarda yaşayabileceğiniz zorlukları ya da karşınıza çıkabilecek işlemleri ele alacağız.
Kitabınız basıldıktan sonra yayınlama işlemlerine geçeceğiz. Asıl zor olan kısmı için sizlere bazı tüyolar vereceğiz.
Birlikte edebiyatımıza yeni soluklar katabilmek dileğiyle…
Kitap yayınlama aşamalarına geçmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Bunlara bir göz atalım.
Öncelikle kitabınızı yayınlamak için bir yayınevine ihtiyacınız var. Elbette kendiniz bastırıp kendiniz de yayınlayabilirsiniz. Ancak burada kitabınızı sadece bastırıp, yayınlamış olarak kalıyorsunuz. O kitabı internet kitapçılarında ya da kitabevlerinde satabilme ihtimaliniz yok. Kitabevleri bireysel satıcılardan kitap almıyor. İnternet kitapçıları da yine aynı şekilde, vergiye tabii değilseniz yayınlarınızı sizden alıp kendi sitelerinde yayınlamıyorlar.
Bu yüzden mutlaka bir yayıneviyle anlaşmakta fayda var.
İkinci olarak, henüz ilk kitabınızı yayınlıyorsunuz ve bundan para kazanmayı planlıyorsanız baştan yanlış yoldasınız demektir. İlk kitabınızla para kazanmanız bir kenara dursun aksine sizin cebinizden paralar çıkacaktır. Bir çok yayınevi, yeni yazarlara çok sıcak bakmıyor. Bunun sebebi tabi ki eserinizin kalitesiz olması değil. Çok kaliteli bir eser ortaya çıkartmış olsanız bile onun okuyucu tarafından bulunması, okunmaya başlaması için iyi bir reklam çalışmasından geçiyor. Hatta sırf bu yüzden bir çok yayınevi masraflarını yazarlarının karşıladığı eserler yayınlamakta.
Yani kısaca, eğer ilk kitabınızı yayınlamayı planlıyorsanız, bir yayıneviyle görüşmeden önce o kitaptan para kazanamayacağınızı, hatta bunun yerine, kitabın basım masraflarını ve reklam masraflarını sizden talep edebileceklerini aklınızda bulundurmalısınız.
Yazardan para talep ederek basım yapan yayınevlerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yayınevlerinin seçimi de önem kazanmaktadır.
Bütün destekli yayınevleri aynı mıdır?
Her yayınevinin çalıştığı matbaa nedenli kitap kalitelerinde farklılıklar gözlemlenmektedir. Pazarlama konusunda da farklı bakış açıları geliştirmişlerdir. Bunlara daha sonra değineceğiz.
Bir yazarın bu seçimi yaparken dikkat etmesi gereken belli başlı kriterleri ele alalım:
Bir yayınevine kitabınızın basım haklarını devrettiğinize dair sözleşmeyi mutlaka imzalamalısınız. Kitabınızın basılacak adedi sözleşmede mutlak belirtilmiş olmalıdır. O yayınevi, belirtilen miktar kitabın basım haklarına sahip olacaktır. Eserin telifi yazarındadır.
Kitap basımı için yapılacak ödemeye hangi hizmetlerin dahil olduğundan emin olun. Birçok yayınevi hiçbir hizmet vermeden kitabınızı doğrudan matbaaya yollar. Kitabınızın ISBN başvurusunun yapılıp yapılmadığını, sözleşmede belirtilen miktarda bandrol alınıp alınmadığını mutlaka kontrol edin. Ödemeyi banka kanalı ile gerçekleştirip, yasallaştırın.
Kitabınızın baskı aşamasını kontrol ederek, sözleşmede belirtilen miktarın matbaadan teslim alınıp alınmadığını mutlaka gözlemleyin.