Kitap Yayınlatmak İsteyenler

Kitap Yayınlatmak İsteyenler Son yıllarda yayınevi sektörü zor durumlar yaşıyor.

En önemli problemlerden biri işin matematiğinde yatıyor. Yayınevleri ticari kuruluşlar olduğundan maliyetlerini karşılayabilmeleri ve kar elde etmeleri gerekiyor. Size hemen bir örnekle açıklamaya çalışayım.

Diyelim ki; 10 TL piyasa fiyatı olan bir kitap çıkarmaya karar verdiniz. Bu fiyat üzerinden yaklaşık 5 TL indirim yapıp dağıtımcıya kitabınızı verirsiniz. Ancak yaklaşık 1 TL gibi bir tutarı da, lojistik maliyetleri yani kargo, taşıma gibi unsurlara harcarsınız. İşin en kötü tarafı da herhangi bir yayınevi minimum 6 ay sonra kendi dağıtımcısından (!) o da eğer şanslıysa ödemesini bir kaç ay vadeli çek olarak alacaktır. Bu da 9 ay boyunca kitabı finanse etmenizi gerektirir.

İkinci bir konu ise kitabın basım maliyetleridir. Elinizde kalan –aslında 9 ay sonra elinize gelecek- 4 TL’nin 2 TL’sini de (200 sayfalık bir kitap için) kitabın baskı maliyetlerine verirsiniz. Bu aşama da yayınevi henüz eline gelmemiş olan 2 TL’yi editor, grafik tasarımcı, dizgici, pazarlama maliyetleri, yazar, personel maliyetleri, kira vs vs arasında paylaştırmak zorundadır. Siz nasıl bölerdiniz bilmiyorum ama temel olarak kitap satışlarından eğer en az 2000 kitap satışı yapamıyorsanız ne yayınevi ne de yazar anlamlı para kazanabilir. Tabi bir de kitapların elinizde kalma olsaılığı da var. Yukarıda verdiğim oldukça parlak bir senaryo. İlk kitabında bu satış sayılarına ulaşan yazar sayısı da neredeyse yok denecek kadar azdır.

Yayınevleri kitap çıkarma yoluyla para kazanamadıklarından yeni bir yol seçerler. O da kitabın baskı maliyetlerini yazara yükleme yoludur. Kitabın iyi ya da kötü olup olmadığına bakmaksızın gerçekte 2.000 TL olan baskı maliyetini sizden 4.000 TL olarak talep eder ve gerçek bir editörlük hizmeti değil, sadece redaksiyon şeklinde bir hizmet alırsınız. Genellikle de gerçekte şansı olabilecek bir kitabınız varsa bile yeterli editöryal destek alamadığından piyasadan silinir gider. Tahmin edersiniz ki bu kitap için hiç bir pazarlama maliyetine de katlanılmaz. Genellikle size söylenmese de eğer gereken editor desteğini almadıysanız, kitabınız iyi de değildir.

Elpis Yayınları olarak maliyetini yazarın ödediği kitapları basmayız. Bizim kendi ilkelerimize aykırı. Hiçbir zaman kimseye de tavsiye etmiyoruz. Ancak bazı tavsiyelerimiz var.

Kaçıncı kitabınızı yazıyor olursanız olun, mutlaka önceden editöryal bir hizmet alın. İyi bir editör yaklaşık sayfa başına sizden 15-20 TL lik geliştirici editörlük ücreti isteyecektir. Kitabınıza baskı parası ödeyeceğinize editörünüze ödeyin ve kitabınızı yayınevine gönderdiğinizde, yayınevinin iştahını kabartın. İyi bir editor için bizden de tavsiye alabilirsiniz.
Kitabınızı sizinle ilgilenecek ve size bilgi verecek bir yayınevine gönderin. Hızlı dönüş yaparlarsa çok sabretmek zorunda kalmazsınız. Sola Yayınları olarak size en fazla iki hafta içerisinde yayınlayıp yayınlamayacağımız hakkında bilgi veriyoruz.
Bize maliyetlerini karşılama şartı ile bile bastırmak istediğinizde cevabımız “hayır” olacaktır. Bu yüzden kitabınız reddedilirse kitabınızı basma şansımız bulunmamaktadır.
Kitabınızı basmaya karar verdiğimizde sizin itibarınızı ve pazar değerinizi artırmak için maliyetlere katlanacağımızdan 10 yıllık sözleşme yapıyoruz. Eğer bu durumlar seçtiğiniz ve istediğiniz bir şey değilse bize baştan kitabınızı göndermemenizi tavsiye ederiz.
Ancak unutmayın, iyi bir yayınevi ancak ve ancak sizi uzun vadeli bir değer olarak gördüğünde size yatırım yapabilir. Eğer kitabınıza ve size yapılan yatırımların geri dönüşü olmayacağını düşünüyorsa yayınevi size yatırım yapmamayı haklı olarak tercih edecektir.

WATTPAD GÖZ KAMAŞTIRAN KAPAK TASARIMLARI

Temmuz 30, 2018

Kitap Yayınlatmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Temmuz 30, 2018