Wattpad kitaplarını ücretsiz yayınlatabileceğiniz bir yayınevi var Elpis Yayınları.
Elpis yayınları ile wattpad kitaplarınızı ücretsiz olarak yayınlayın. Elpis Yayınları kitaplarınızı ücretsiz olarak basar, ücretsiz kitap yayınlama hizmetinden sizde yararlanın.
Aşk romanında Wattpad çağı
İsteyen herkes hikâyesini yayınlayabiliyor, milyonlar bu hikâyeye bir tıkla ulaşabiliyor. İnternette bir yayıncılık platformu olan Wattpad, kendi yıldız yazarlarını yaratıyor. Çoğu 18 yaş altında. Yayınevleri de bu gençlerin peşinde.
Kitap fuarında ellerinde ‘Karanlık Lise’ kitabını tutun genç kızlar uzun bir kuyruk oluşturuyor. Fanatik bir hayran kitlesi alkışlıyor, yazarın adını bağırıyor, hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Karanlık Lise’nin yazarı 17 yaşındaki Alya Öztanyel. Öztanyel sosyal paylaşım sitesi Wattpad’de yazmaya başlamış, hikâyesi milyonlarca kez okununca yayıncılar tarafından keşfedilmiş 18 yaş altı yazarlardan.
İnternette bir yayıncılık platformu olan Wattpad, yayıncılar için heyecan verici bir kaynak. Burada yazılan onlarca hikâye kitap oldu. Yazarların pek çoğu 18 yaş altı genç kızlar. Kitaplar onlarca baskı yapıyor. Dijital dünyanın gençleri özgürce, kuralsızca, kendilerine özgü tarzlarıyla yazıyor. Yayıncıların deyişiyle anlatılanları ders kitaplarına gömüp kendi dünyalarını yaratan bir gençlik var.
35 milyon kullanıcısı olan bağımsız bir yayıncılık
Wattpad, Kanada kaynaklı herkesin yazar olduğu ve hikâyelerini yayımlayabildiği bir yayıncılık platformu. Dünyada 35 milyon kullanıcısı var. Site yaklaşık 100 milyon hikâyeye ev sahipliği yapıyor. ABD, Hindistan ve Filipinler’den sonra en çok Türkiye’de kullanılıyor. Ücretsiz olarak herkes üye olup kullanabiliyor. Sınırları olmayan bu dünyanın kullanıcı ve okuyucu profili geniş. Ancak kadınlar çoğunlukta. Türkiye’deki kullanıcılar arasında yetişkinler de var ama büyük çoğunluğu gençler oluşturuyor. Buraya yazanlar siteye bölüm bölüm hikâyelerini koyuyor. Yayınladıkları hikâyelerinin kapaklarını kendileri yapıyor. Yani hem yazar, hem yayıncı gibiler. İçlerinde çok iyi kalemler de var, kötü yazılmış öyküler de. Edebi yazan da, edebi yazım kuralları umrunda olmayanlar da var. Yazılanların ortak noktası aşk. Korku, bilim kurgu, aksiyon gibi farklı bir türde Türkiye’den yayımlanmış öykü bulmak zor.
Kapağındaki modeli bile ünlü yaptı
Örnekler gerçekten çok şaşırtıcı. 21 yaşındaki Büşra Küçük’ün yazdığı ‘Kötü Çocuk’ Wattpad fenomeni olmuş bir hikâyeydi. Kitap zor bir aşk hikâyesini anlatıyor. Kahramanı ise lise çağındaki Meriç. Pek çok hikâyedeki gibi ‘kötü çocuk’lardan biri. Tek farkı aşkın etkisiyle iyi olan çocuklardan değil. Milyonlarca kez okundu. Ephesus Yayınevi tarafından basıldı. Sadece birkaç ayda 21 baskı yaptı. Yaklaşık 200 bin adet sattı. Birkaç hafta önce de serinin ikinci kitabı çıktı. O da şimdiden 90 bin adet sattı bile. Yazarının ve kitabın ünü, kitap kapağındaki Brezilyalı model Vini Uehara’yı bile ünlü yaptı. Wattpad’in bir diğer fenomeni Öznur Yıldırım’ın ‘Yabancı’sı. O da bir aşk hikâyesi, tam 111 milyon kez tıklandı.
Wattpad’deki hikâyeleri basan yayınevi sayısı son birkaç aydır giderek artıyor. Wattpad’te yayınlanan hikâyeleri basan yayınevleri ve kitapların yazarları ile bu yeni dünyayı konuştuk.
“Hayal güçleri ve cesaretleri var “
Epsilon Yayınevi Wattpad’den keşfettiği dört gencin kitabını yayımladı: Alya Öztanyel (Karanlık Lise), Emine Can (Alayına Newyork), Dilek Tarıncı ( Yaramaz Çocuk) ve Eylül Sancaktar (Eros’un Okları).
Yayınevinin genel yayın yönetmeni Meltem Erkmen’e göre, Wattpad’de yazanların ortak özelliği hayal güçleri, sabırları ve cesaretleri. Erkmen, Wattpad’i yayınevleri için çok yeni, sürpriz sayılabilecek ve heyecan verici bir ortam olarak tanımlıyor:
“Kitaplar seviliyor çünkü gençler birbirinin dilini anlıyor"
“Burası yayınevleri için bir kaynak ve rehber. Bu alana yönelik ilgi de uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Bastığımız kitapların okuyucularını 13-20 yaş arasındaki genç kızlar oluşturuyor. Bu kitaplar bu kadar seviliyor çünkü gençler birbirlerinin dilini, üslûbunu, beklentilerini, hayallerini çok iyi anlıyorlar ve bu açıdan gerek yazılı gerekse sözlü olarak birbirleriyle en doğru iletişimi kurabiliyorlar. Genç bir yazarın yarattığı karakter, yaşıtı okuyucuların hayallerindeki karakter olabiliyor."
Erkmen her yazarın üslûbunun, dilinin farklı olduğunu, hataları düzeltmek dışında kitaplara çok fazla müdahale etmemeye özen gösterdiklerini söylüyor. Yazarlarının ortak özelliğini, nasıl bir yol çizmek istediğini çok iyi bilen, kararlı ve bilinçli gençler olarak görüyor. Peki yayınevleri Wattpad’den çıkan kitapları nasıl tanımlıyor?
“Kalıcı yazarlar da çıkacak"
Erkmen, “Şu ana kadar yayınlanan kitapları bestseller olarak değerlendirmek mümkün. Ancak Wattpad çok sınırsız bir alan ve bu alanda farklı türlerde yazan yazar adayları var. Dolayısıyla edebiyatta da yeni soluklar getireceğini, her türden başarılı ve kalıcı yazarların çıkacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.
Kendi camialarının fenomenleri
Wattpad kitapları basan bir diğer yayınevi de Destek Yayınları. ’Bugüne kadar sekiz gencin kitabını bastılar. İki kitabın yayın hazırlığı ise devam ediyor. Kitapların yazarları arasında 19 yaşında olan da var, 15 yaşında olan da. Yayın Yönetmeni Özlem Esmergül, Wattpad yazarlarının kendisini şaşırttığını söylüyor. Yazarların kendi camiasının fenomeni olduğunu anlatıyor:
“Her birinin kitleleri var. Hikâyelerini bölüm bölüm yayınlıyorlar. Arkası yayın kuşağı gibi. Bölümleri en merak edilen yerinde bitiriyorlar. Dizi senaristi gibiler. Kitapları basarken en azından Wattpad’deki kitle tarafından alınacağını düşünüyorduk. Ancak bu kitleye yenileri de eklendi. Kitapları alanlar sadece teenage’ler değil. Her ay iki, üç kitap alan yetişkin okurlar da var."
“Kuralları kuralsızlık"
Esmergül kitapların konusunun klişe olsa da, anlatım biçimlerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor:
“Yeryüzünde yazılmamış bir konu yok. Önemli olan onu nasıl anlattığındır. Edebi kurallara uymuyorlar. Bütün kuralları yıkmışlar. Sınavlar için öğrendikleri ama gerçek hayatta işlerine yaramayan konuları müfredata gömmüşler. Ona göre yaşamıyor ve yazmıyorlar. Sokaktaki insanın talebi umurlarında değil. Hangi konu dikkat çeker, nasıl yazım gibi bir dertleri yok. Kendi kurallarını koymuşlar, bu da kuralsızlık. Dil kuralları, imlâ kurallarına uymayanlar var. Kelimeleri söyledikleri gibi yazıyorlar, yazılması gerektiği gibi değil. Onları samimi kılan da bu, okuyucu da bunu sevdi. Hiçbir yazara, hiçbir konu ile ilgili sınırlama koymadık. Kalıba dahil etmedik. Kendi akımlarını yaratsınlar."
Milletvekili çocuğu mahlasla Wattpad’de
Gençlerin şöhret olmak gibi bir dertleri olmadığını, çoğunun da rumuz ile yazdığını anlatıyor Esmergül. Onları birer hayali kahraman olarak tanımlıyor. Kitaplarını bastıkları yazarların sabit bir profili olmadığını anlatıyor. 15 yaşında Gaziantep’te yaşayan, çocukluğundan beri masallar yazan bir genç de var, kitap tekliflerini geri çevirenler de. Kasaba çocukları da, metropol çocukları da var. Hatta babası milletvekili olan, mahlasla (takma ad) yazanları bile bulmak mümkün.
Esmergül bu kitapları bir kulvara sığırmadıklarını söylüyor:
“Edebi kitaplar değil bunlar. O başka bir yetenek, birikim. Edebiyatçılarla kıyaslamak mümkün değil. Bir kulvara sığdırabildiğimiz bir şey değil. Gençlerin kendilerini ifade etmek için kurguladıkları hikâyeler. İlginçler ve okunmaya değerler. Kalıpların dışına çıkmanın mümkün olduğunu gösteriyorlar. Kimse Dostoyevski, Hemingway olmak zorunda değil. Yaşadıkları çağ, koşullar bu kitapların doğmasında sebep olmuş. Edebiyatın çehresini değiştirecek, bir akıma öncülük edecek denemez ama iyi yazarın nereden çıkacağı belli olmaz."
Denemek istedi, şimdi yüzlerce hayranı var
Kitabı basılan gençlerden biri Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Alya Öztanyel. Karanlık Lise serisinin iki kitabı da Epsilon Yayınevi’nden çıktı. Yazdığı ilk hikâyeydi. İlk kitap onuncu, ikinci kitap dördüncü baskıda. Karanlık Lise serisi, ailesini trafik kazasında kaybeden lise öğrencisi Güneş’in hikâyesi. Eski okulundan işlemediği bir suç yüzünden atılan Güneş, “Başka yere kabul edilmeyenlerin gittiği bir okulda" buluyor kendini ve olaylar gelişiyor.
Bir buçuk yıldır Wattpad kullanıyor. Wattpad’e üye olduğumda hiç kimse adını bilmiyordu. Ailesi, arkadaşları da internette sürekli olarak kitaplar yazdığını, hatta yüz binlerce okuyucuya sahip olduğunu bilmiyorlardı. Teklifler gelmeye başlayınca artık adını açıklama zamanının geldiğine karar verdi. Deneme için başladığı yolda, yüzlerce hayrana, kitap karakterlerinin adına açılmış sosyal medya hesaplarına kadar şaşırtan bir yolculuğu var.
“Bir rüyanın içinde olmak muhteşem"
Öztanyel’in kendisi de geldiği noktadan şaşkın:
“Sadece kendimi deneme amaçlı olarak başladığım bu kitap serüveninin, beni gelecekte şehirden şehire imza günlerine taşıyabileceği olasılığı aklıma bile gelmemişti. Bu hayal edebileceğimden fazla, çok ötede bir şeydi. Kitaplarımı okuyan kişilerin sadece internette benim yaşlarımda olan öğrenciler olduğunu düşünürken, birdenbire başkalarının da beni takip ettiğini öğrenmek biraz şaşırtıcıydı. Yaşadıklarım tam anlamıyla bir rüyanın gerçekleşmesi gibiydi ve hâlâ o rüyanın içinde olmak muhteşem bir şey."
Okuyucularını çok sevdiğini anlatan genç yazar, onlara ‘Gölgelerim’ diye sesleniyor. “Onlara bir şekilde verdiğim değeri yansıtmak istiyordum, bu yüzden fan kitlemize kitaplarımla bağlantılı bir isim vermem gerekiyordu. İmza günlerimde kurdukları yeni dostluklar sayesinde kocaman bir aile olduklarını, ‘Gölge Ailesi’ olduklarını kendileri dile getiriyorlar. Onları çok seviyorum" diye konuşuyor.
Wattpad’deki, Facebook’taki ve Twitter’daki hesabından sürekli okuyucularıyla irtibatta. Birkaç gün gelen mesajlara bakmasa yüzlerce mesaj biriktiğini anlatıyor.
Öztanyel yazmayı kaçış olarak tanımlıyor:
“Eğer kendimi kötü hissetmemi sağlayan veya uzaklaşmak istediğim olaylar oluyorsa, kendimi yarattığım kurguya vererek dinleniyorum. Bir hobi gibi ama aslında hobiden biraz daha ötede. Düşüncelerimi ve duygularımı en iyi ifade edebildiğim yolun yazmak olduğuna uzun bir süre önce karar verdim."
Öztanyel için bu daha başlangıç. İleride farklı türlerde yeni kitaplar da yazmayı da düşünüyor. Hukuk veya tıp alanında eğitim almayı planlıyor ama yazmak hep olacak.
“Benim için önemli olyan Wattpad’deki kitlem"
Bir diğer Wattpad yazarı genç, 19 yaşındaki psikoloji öğrencisi Berna Baki. İki yıldır Wattpad kullanıcısı. 16 yaşından beri yazıyor. Arkadaşı sayesinde Wattpad’den haberdar olmuş. Wattpad’de yayımladığı üç öyküsü var. Biri 2 milyon kez tıklanmış. Kitaba dönüştürülen Egoloman ise yaklaşık 4 milyon kez okunmuş. Egoloman, büyük ihtiraslar, hastalıklı aşıklar, tutkulu aşklar, derin hesapları anlatan bir kitap. 18 yaşındaki Azra ve Gökmen’in aşkını anlatıyor. Kitap üçüncü baskısını yaptı. Bakü’den de ‘kitabın buraya da nihayet geldi, çok sevindik’ mesajları alıyor.Baki yazmanın hayal gücünü açığa çıkardığını söylüyor:
“Hikâyem kitap olsa da olmasa da yazmaya devam edecektim zaten. Benim için önemli olan Wattpad’deki kitlem. Onlar okumasa kitap olmazdı. Ailemin yazdığımdan haberi yoktu. Kitap çıktıktan sonra imzalayıp yolladığımda inandılar ancak. Kitaplar ilgi çekiyor çünkü genç insanların isteyip de yaşayamadığı hayatı anlatıyor. Kendimi geliştirip daha iyi kitaplar çıkarmaya devam edeceğim. Aklımda önce Egolaman’ın ikinci kitabı var. İleride edebi eserler de yazmak istiyorum."